Styrelsen och säkerhetskonferensen

Torsdagen den 14 mars 2024 genomfördes Secnets årsstämma och den påföljande årliga Säkerhetskonferensen på Tekniska museet i Stockholm men också online.

Secnets årsmöte fastställde den nya styrelsen:
Ordförande: Richard Buske
Vice ordförande: Ola Jörgensen
Sekreterare: Gabriella Fennimore
Kassör: Cecilia Martin
Ledamöter: Anna Axelsson, Agneta Sjöbom, Klas Widén
Revisorer: Dick Ingelsbo och Rikard Fröling
Valberedning: Emma Stenholm, Göran Iverson och Lina Ilmrud
Avgiften för 2024 är redan fastställd: 450 kronor och stämman beslutade att avgiften kvarstår även 2025.

Adjungerad till styrelsen: Lotta Eriksson

Under årsstämman tackades Alf Lundström av för sitt mångåriga arbete. Både han och Göran Iverson tilldelades även ett livslångt hedersmedlemskap i nätverket.

Efter stämman inleddes den årliga Säkerhetskonferensen, som tog avstamp i den grova organiserade brottsligheten. Först ut var SEBs tidigare säkerhetschef, säkerhetskonsulten och författaren Jan Persson, som nyligen kommit ut med boken Klanerna, tillsammans med författaren Johannes Wahlström.

Jan Persson beskrev bankinfiltration och korruption, bedrägerier och utpressning och hur den systemhotande brottsligheten äter sig in i samhället – genom ett antal case, som också finns beskrivna i boken.

Därefter var det dags för polisens säkerhets- och säkerhetsskyddschef Ari Stenman att berätta om polisens syn på den organiserade brottsligheten och dess samhällspåverkan. Han beskrev exempelvis polisens förflyttning för att hantera kriminaliteten på ett effektivare sätt, bland annat genom att arbeta mer informationsdrivet, med nya verktyg och genom att agera på tillräckligt bra kunskap – när man inte vet allt.
– Vi ska ha en mer modig och verksamhetsnära metodutveckling och arbeta mer agilt, beskrev han.

Den som vill höra Ari berätta mer om sitt arbete kan lyssna på ett avsnitt av podden Sveriges säkerhetschefer:
https://www.podbean.com/ew/pb-v6eam-14364f7

Säkerhetskonferensens sista talare var Jesper Söderqvist från Valtam som gav en tankeväckande bild av skjutningarna i Sverige och frågan ”varför?” Han lyfte fram den sociala identitetsteorin och menade att vi har misslyckats med att ge ett alternativ till unga under 15 år, för att de inte ska sträva efter social tillhörighet med äldre kriminella. Han gav också en bild av hur barn skjuter med automatvapen, påverkade av tramadol och beskrev mekanismerna kring rädsla, hjärnans system, mänskliga reaktioner och beslutsfattande under rädsla.

  • – Det går inte att lösa ickelinjära problem med linjära lösningar, påpekade han bland annat.
    – Lagföring är bra men vi måste fundera över det egentliga problemet och tänka nytt.

Säkerhetskonferensen avslutades med en god middag i Tekniska muséets restaurang. Tack alla som deltog!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *