Susann Marco om säkerhetsarbete i Afrika

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. I det här avsnittet möter vi Susann Marco, Head of Security på DHL Freight. Hon har under åren på sin tidigare arbetsplats IBM bland annat arbeta många år i olika afrikanska länder.

Susann Marco är Head of Security på DHL Freight AB sedan 2021 och lämnade då sin tidigare arbetsplats IBM bakom sig efter 21 års tjänstgöring.

Hon började som mjukvaruspecialist där och arbetade sig upp till säkerhetsavdelningen med åren. När IBM skulle etablera verksamhet i 16 länder i Afrika, var hon den första att räcka upp handen, eftersom hon gillar utmaningar och att få ny kunskap. 
 
Under flera år var Susann därför i olika afrikanska länder, som Nigeria, Ghana, Konga, Kenya och Swaziland, för inspektion ur säkerhetsperspektiv, etablering och implementering av datahallar och konsultverksamhet. 
 
Hon ställdes inför många utmanande situationer och sporrades – då, som nu – av att föra dialog med andra och att hitta bryggan i samtal för att nå fram. 
 
Susann tycker om det strategiska spelet och att alltid försöka ligga steget före. Det gäller även i hennes andra, mer privata roll, som storfiskare.

Som säkerhetschef tycker hon att det är viktigt att omvärldsbevaka och att hela tiden anpassa sig till den ständigt förändrade omvärlden. 
 
Hennes råd till säkerhetschefer är: ”Våga förändras och våga att inte vara nöjd. Häng med i utvecklingen och se medarbetarna som det viktigaste verktyget!”

Podden publiceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Secnet, Qnet och Aktuell Säkerhet och finns där poddar finns!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *