Påverkansoperationer och hemvändande IS-anhängare

Onsdagen den 15 september var det dags för en livestreamad nätverksträff för Secnets medlemmar. Den här gången fick vi två högaktuella föreläsningar.

Först talade Hanna Linderstål, vd för Earhart Business Protection, cybersäkerhetsutredare och expert inom påverkansoperationer och fake news mot både myndigheter och företag om faror och fällor, konspirationsteorier och fake news. Hon varnade bland annat å det skarpaste för att svara på de olika frågorna som dyker upp på Facebook, som ”Kommer du ihåg ditt första telefonnummer”. Allt vi gör lämnar nämligen spår och information som senare nyttjas i illasinnade verksamheter.


Nästa talare var Jonas Trolle, chef för Centrum mot Våldsbejakande Extremism, CVE. Han beskrev CVES arbete och gav sedan en svindlande inblick i företeelsen gatubarn i Sverige, hemvändande IS-anhängare och vad vi kan vänta i kölvattnet av utvecklingen i Afghanistan – en föreläsning som också den gav många insikter och tankar.


Därefter beskrev Secnets ordförande Richard Buske nätverkets mål för framtiden och nätverksträffen avslutades med en liten ”teaser” av Ola Jörgensen, vice ordförande och koncernsäkerhetschef på Coop.

Vid nästa träff, den 17 november kl 8.30-10.00, berättar han mer om Ransomwareattacken mot Coop. Allt startade med en automatisk och till synes rutinmässig uppdatering av programvarorna till kassorna. Uppdateringen visade sig dock vara en skadlig kod som krypterade alla system! Nu berättar Ola mer om konsekvenserna, krisledningen, hur krisen hanterades utifrån ett driftperspektiv och vilka lärdomar som dragits! Det vill vi inte missa! Nätverksträffen kommer sannolikt att vara fysisk men med möjlighet att ansluta online! Save the date!

Nätverksträffen i september livestreamades från Företagsuniversitetets ena studio – en absolut sista aktivitet i lokalerna, som många av Secnets medlemmar besökt genom åren. Redan samma dag gick nämligen flyttlasset – nu flyttar Företagsuniversitetet till Posthuset, på Vasagatan 28 inne i Stockholm city! Vi ses där!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *