Alexis Larsson om Postnords säkerhetsarbete

I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Nu tar vi ett grepp om ett bolag, ständigt i rampljuset; Postnord. Där är Alexis Larsson säkerhetschef på en avdelning med 15 medarbetare.

Postnord hanterar 1,1 miljarder brev och 245 miljoner paket varje år och sedan 2018 heter säkerhetschefen Alexis Larsson. Med 20 000 medarbetare bara i Sverige och ett ständigt förändringsarbete finns det en lång rad risker men också glädjeämnen. I fjol kunde säkerhetsavdelningen exempelvis stoppa en uppmärksammad miljonstöld i södra Sverige och i somras handlade det om att hantera giftiga spindlar
 

Alexis Larsson har varit Posten/Postnord trogen i 15 år och har haft olika positioner inom säkerhet genom årens gång. Sin nuvarande position, som säkerhetschef, har han haft i fem år.
 
Han var yrkesmilitär i många år men beslutade sig för att lämna försvaret när regementet skulle läggas ned. Han gick då en två år lång säkerhetsutbildning på Edith Cowan University i Australien och kom hem med en kandidatexamen. Efter ett kort gästpel på Banverket rekryterades han till dåvarande Posten Meddelande 2008.
 
Alexis blev säkerhetschef för Posten Brev 2011 och därefter säkerhetschef för brev, logistik och reklamationer i flera år. I dag tillhör han ledningsgruppen för kundsupport och säkerhet men rapporterar direkt till Postnords vd i säkerhetsskyddsfrågor.
 
Postnords säkerhetsavdelning består av 15 personer och uppdraget är att skydda medarbetare och besökare. Framför allt handlar arbetat om att skydda Postnords tillgångar och kundernas gods; brev, paket och pall.

Säkerhetsavdelningen är också ansvarig för kris och kontinuitet. Enligt Alexis Larsson åtnjuter avdelningen ett stort internt förtroende men får hela tiden arbeta med att anpassa och effektivisera sin verksamhet, utifrån organisationsförändringar, nya krav och köpbeteenden.
 
Alexis identifierar sig i hög grad som säkerhetschef och ser arbetet som en stor del av sitt liv Han försöker alltid vara sig själv och föregå med gott exempel. Han anser att en säkerhetschef måste vara öppen, transparent och kommunikativ. Dessutom måste man förstå verksamhetens behov och utmaningar och framför allt vara följsam och förändringsbenägen för att möta framtiden.

Podden finns där poddar brukar finnas!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *